IPv6 چیست؟

IPv6 چیست؟
اینترنت IP یا Internet Protocol آدرسی برای شناسایی کامپیوترها در شبکه است.
دو روش برای آدرس دهی IP در جهان رایج است: IP version 4.0 – IP version6.0
IPv4 در سال ۱۹۸۳ایجاد شد و تاکنون رایجترین روش کار بود. در این روش از اعداد ۳۲ بیتی استفاده میشود. یک نشانی IP با ۴ عدد که توسط نقطه از یکدیگر جدا شدهاند مشخص میشود.
مثال: ۱۹۲٫۱۶۸٫۰٫۱
هر عدد در این نشانی بین صفر تا ۲۵۵ است، پس آدرس دهی بین ۲۵۵ .۲۵۵ . ۲۵۵ . ۲۵۵ تا ۰٫ ۰ . ۰ .۰ قابل تعریف است. در این روش میتوان ۴ بیلیون آدرس منحصر بفرد ایجاد کرد. اما با گسترش چشمگیر ابزار و وسایلهای ارتباطی این مقدار کفاف جهان امروز را نمیدهد. بنابراین از پروتکل جدیدی باید استفاده کرد.
IPv6 در سال ۱۹۹۹ ایجاد شد و از روش ۱۲۸بیتی استفاده میکند، در نتیجه از سیستم عددنویسی هگزا (۱۶تایی) بهره میبرد.
این آدرسها در مبنای ۱۶ نوشته میشوند و شامل ۳٫۴۰۳× ۱۰۳۸ آدرس هستند.
سوالی که اکنون مطرح است این است که این مقدار IP تا چه زمانی نیاز ما را برطرف میکند؟
امکانات و ویژگی های جدید IPv6
افزایش فضای آدرس دهی : یکی از مهمترین مزایای IPv6 ، افزایش تعداد فضای آدرس دهی است . فضای آدرس دهی IPv6 به اندازه ای زیاد است که شاید نتوان آن را با فضای آدرس دهی IPv4 مقایسه نمود . در IPv4 ، تعداد ۴,۲۹۴,۹۶۷,۲۹۶ فضای آدرس دهی وجود دارد در حالی که این عدد در IPv6 به عدد ۳۴۰,۲۸۲,۳۶۶,۹۲۰,۹۳۸,۴۶۳,۴۶۳,۳۷۴,۶۰۷,۴۳۱,۷۶۸,۲۱۱,۴۵۶ می رسد . افزایش آدرس های سراسری قابل روت به سازمان ها این اجازه را خواهد داد که مسیر خود را از آدرس های IP غیرقابل روت ارائه شده توسط NAT جدا نموده و برنامه های مورد نیاز خود را در یک محیط واقعی end-to-end استفاده نمایند .
امنیت اجباری : با این در IPv4 امکان استفاده از IPsec ( برگرفته از Internet Protocol security ) وجود دارد ، ولی توجه داشته باشید که ویژگی فوق به عنوان یک قابلیت جدید به پروتکل فوق اضافه می گردد تا از آن در مواردی نظیر tunneling ، رمزنگاری شبکه به منظور دستیابی راه دور VPNs ( برگرفته از Virtual Private Networks ) و ارتباط با سایت ها استفاده گردد . تعداد زیادی از سازمان ها از پروتکل IPsec در موارد خاصی استفاده می نمایند ولی وجود موانعی نظیر NAT ، می تواند زمینه بکارگیری آن را با مشکل مواجه نماید .
در IPv6 ، پروتکل IPsec به عنوان بخشی الزامی در پیاده سازی مطرح شده است تا به کمک آن یک زیرساخت امنیتی مناسب به منظور ارائه سرویس های امنتیی نظیر تائید ، یکپارچگی و اعتمادپذیری فراهم گردد . ظرفیت عملیاتیIPsec بگونه ای است که سازمان ها به کمک آن می توانند وضعیت مدل امنیتی خود را بهبود و سیاست های امنیتی خود را توسعه دهند .
extension header : با این که هدر IPv6 در مقام مقایسه با IPv4 بسیار ساده تر شده است ، ولی با ارائه extension header ، امکان ارائه قابلیت های پیشرفته در سطح هدر و بسته اطلاعاتی IP پیش بینی شده است . با اضافه کردن هدر به هدر پایه IPv6 قابلیت های چشمگیری برای قابلیت های آتی به آن اضافه شده است . بدین ترتیب ، هدر پایه ثابت خواهد ماند و در صورت ضرورت می توان قابلیت های جدید را از طریق extension header به آن اضافه نمود . در آینده می توان از extension header برای پیاده سازی سرویس ها و برنامه های ارائه شده توسط یک فریمورک استاندارد و به عنوان قابلیت های جدید در IPv6 استفاده نمود .
برای اینکه تست کنید آی پی شما IPv6 است می توانید به اینجا مراجعه کنید.
SRCO